Syfte:
(Att lära sig att använda många separationsmetoder i ett gemensamt syfte.)
Att ta reda på om det finns socker i en banan och iså fall hur mycket.
Material:
- En banan
- Vatten
- Gasolbrännare
- Tre bägare
- Kaffefilter
- Trefot
- Tratt
- E-kolv
- Avledningsrör
- Provrör
- Järnnät
- Gaffel
- Tändstickor
Beskrivning:
- Mosa bananen med en gaffel och koka den i vatten. Du kan antingen:
- Koka den på en platta i en kastrull med vatten i.
- Eller så tar du en bägare med vatten på en trefot och stoppar en gasolbrännare under. Vrid sedan på gasen och tänd den med en tändsticka. Vänta tills att vattnet kokar, ungefär 3-5 minuter.
- Nu ska du använda filtrering. Ta fram ett kaffefilter och vik det på mitten. Vik det på mitten igen och veckla ut den till en tratt i skåran som bildas. Lägg kaffefiltret i en tratt, om den inte fastnar så kan du fukta den med vatten. Ställ en bägare under tratten och häll igenom ”bananvätskan”.
- Nu ska du destillera.
- Lägg ett metallnät på en trefot.
- Fyll en E-kolv med avledningsrör med din filtrerade ”bananvätska” så kallat filtrat.
- Ställ E-kolven på trefoten.
- Under den placerar du gasolbrännaren.
- Från E-kolvens avledningsrör fäster du en slang som i andra ändan stoppas in i ett provrör.
- Provröret ska ”ligga” i en bägare med kallt vatten.
- Sedan tänder du på gasolbrännaren med en tändsticka och väntar tills att allt vatten kokat bort. När du är färdig så ska vattnet vara i provröret och sockret ligga på botten av E-kolven.
Anledning:
En banan innehåller 13,9 g socker. Det har jag kollat upp på internet. Annars är det svårt att veta hur mycket socker den innehåller.
Man mosar bananen för att blanda sockret med vattnet när man kokar den.
Om man inte mosar den så löses inte sockret upp med vattnet för då kommer inte sockret ut ur bananen.
Man filtrerar den för att få bort klumparna ur bananvattnet, men sockret stannar kvar eftersom att det har lösts upp med vattnet.
När man destillerar bananvattnet så avdunstar vattnet men sockret stannar kvar i E-kolven, det är likadant när vattnet i hav avdunstar.
Saltet stannar kvar, annars skulle regnet vara salt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar